גילית ליקויי בניה והקבלן מתעלם ממך?
גילית סדקים בקירות הדירה החדשה? ארונות המטבח אינם מאוזנים והשיש פגום? גילית כי ישנן נזילות מים בתוך הבית או בצנרת החיצונית?
אם ענית בחיוב על אחת השאלות הנ"ל או שבדירה שרכשת ישנן בעיות אחרות, יתכן והמדובר על ליקויי בניה המצריכים התייחסות מקצועית ותיקון על ידי הקבלן שבנה את הנכס.
לאורך השנים משרדנו טיפל במאות מקרים שבהם התגלו ליקויים בנכסי מקרקעין של לקוחות בכל רחבי מדינת ישראל.
הטיפול שלנו כולל אבחון ואיתור מקצועי של הליקויים בנכס, דוחות שמאות, ניהול מו"מ מול הקבלן האחראי לצורך תיקון הלקויים ובמידת הצורך הגשת תביעה משפטית לבית המשפט.
ליקויי בניה הם ליקויים הנדסיים או ביצועיים בתהליך בניית הבית או הבניין שקיומם פוגע בתוצר הסופי ו/או פוגע באיכות חייו של הדייר.
בניית מבנה או בניין הוא פרויקט המערב גורמים רבים בתהליך, החל מרכישת הקרקע ובניית התוכניות, ועד להכנת החומרים ובנייה של המבנה.
בתהליך מעורבים המון מתכננים והמון מבצעים שונים, ומטבע הדברים, כאשר פרויקט תלוי בכל כך הרבה גורמים יש גם הרבה מקום לטעויות.
ליקויי בניה לרוב מתגלים אמנם לאחר קניית דירה חדשה, אבל לא רק, ובהחלט יתכן ויתגלו גם בבתים ישנים יותר ולאחר רכישת דירה יד שניה.
לא כל ליקויי הבניה נגלים לעין, ולעיתים הנזק שנגרם כתוצאה מהליקוי הוא איטי אך מצטבר, לכן חשוב לא רק להסתפק במבט על או בהבטחתו של מוכר הנכס (שלעיתים בעצמו אינו מודע לליקויים) ולחפש את הליקויים באופן יזום.
לאור התופעה והקושי באיתורה ישנן הנחיות מפורשות בחוק המקרקעין לגבי פתרונות לאיתור התקלות והן לגבי דרך ההתמודדות מולן.
באופן כללי, טיפול בליקויים הוא תחת אחריותו של הקבלן, ובעוד שזה המצב ולמרות הכל, במקרים רבים מגיעים בעלי הנכס והקבלן לכדי תביעה משפטית, שאז בית המשפט הוא שיכריע לגבי היקף האחריות של הצדדים והדרך לטיפול בליקויים.
כיצד מתגלים לקויי בניה?
מגוון הליקויים הפוטנציאליים הוא עצום, ובעוד שחלקם גלויים לעין כמו למשל ליקויים במעקה או באריחים, חלק לא מבוטל מהם אינו חשוף לעין בלתי מזוינת, כמו ליקויים בתשתיות.
על מנת לקבל תמונה רחבה ומדויקת של הנכס חשוב עורך הדין שלכם יערב בבדיקה מהנדס ובעלי מקצוע שמומחים בתחום הבניין, והינם בעלי המכשור הדרוש לאיתור הליקויים.
משרדו של עורך דין יואב קומבליס נמצא בקשרי עבודה הדוקים עם מומחים מקצועיים וחברות בדק בית המספקים שירותי בדיקת ליקויים מקיפה, על בסיס רשימה של סך כל הליקויים הפוטנציאליים.
בדיקת הבית באופן מקצועי ומעמיק במעמד הרכישה היא פעולת מנע שתסייע רבות בהמשך, אך בכל מקרה חשוב להבין שגם בהעדרה, קיומם של ליקויי בניה הנם ברוב המקרים תחת אחריות הקבלן שבנה את הנכס.
חשוב להקפיד לא לחתום על מסמכי מניעה או ויתור על הזכות לתבוע את הקבלן בעתיד, בעיקר לאור העובדה שהצגת כתב ויתור תביעות הוא אינו נדיר במעמד מכירת נכס. קחו בחשבון כי לקויי בנייה עלולים להתגלות גם בעתיד ובלא מעט מקרים, אין מנוס אלא להגיש תביעה משפטית.
גילית ליקויים במבנה - מה עושים עכשיו?
אם גיליתם לקויות בבית, ובכל מקרה כמה חודשים לאחר הכניסה לדירה החדשה, מומלץ לפנות להתייעצות עם עורך הדין שייצג אותך ברכישת הנכס - הדירה או הבית.
בהתאם ולפי הנחיית עורך הדין מומלץ להזמין מומחה שיבצע בדיקה של הבית למציאת ליקויים, אף מעבר לאלה שנחשפת אליהם זה מכבר. הליך זה מוכר בשם בדק בית.
את חוות דעתו של בעל המקצוע, במידה ונמצאו ליקויים, יש לשלוח אל הקבלן, בדרישה לתיקונים תוך זמן סביר, ובהתאם לעמידה בחוק ודרישת ההתיישנות בגבולות האחריות השונים של הקבלן.
במידה והקבלן אינו מבצע את התיקונים הדרושים ממנו, יש לכם עילה מוצדקת לתבוע את הקבלן בבית המשפט לתיקון הליקויים, או בגין העלות לתיקונם.
חשוב לזכור שבמידה ואתם מחליטים לתקן את הליקויים באופן עצמאי, באמצעות קבלן תיקונים אחר, האחריות על הליקויים מוסרת מקבלן הבניה ועוברת אל הקבלן המבצע.
חשוב לשים לב גם להבחנות בחוק לגבי התיישנות בגין ליקויים שונים, כאן ליווי של עורך דין יהווה גורם מכריע בתקינות הבית, כמו גם בגודל ההוצאות לשם כך.
חוק מכר דירות 1990
על פי חוק מכר דירות 1990, חובת הוכחת הליקויים מוטלת על רוכש הנכס, בעוד שהאחריות על הליקויים עצמם מוטלת על קבלן הבנייה של הדירה ונעה על תקופה בת 7 שנים, בהתאם לליקויים השונים.
במקרה שבו יש ליקוי מהותי שמשנה את יעוד הדירה משום שאינה מותאמת למגורים, או מסכנת את הדיירים שבה, לא תחול התיישנות על הליקוי.
במידה וישנו ליקוי בצנרת, במרזבים או במערכות ההסקה, הקבלן נושא באחריות בת שנתיים. שלוש שנים בגין חדירות רטיבות בקירות ובמקלט, מכונות, מנועים, דודים, קילוף חיפויים בחדרי המדרגות, שקיעת מרצפות בקומת הקרקע ובחנויות, מדרכות ושבילים בשטח הבניין.
חמש שנים להתיישנות של אחריות הקבלן לסדקים העוברים בקירות ובתקרה, ושבע שנים על קילופים מהותיים בחיפויים החיצוניים של הבניין. בגין התאמות שאינן יסודיות נושא הקבלן אחריות בת שנה.
לסיכום, אם וכאשר מתגלים ליקויים בנכס שבבעלותך, יש להקדים ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי. חשוב יהיה לבצע בנכס בדיקה מקצועית ויסודית, שלאחריה יהיה צורך לפנות אל הקבלן האחראי ולדרוש ממנו את התיקונים בכנס.
ניסיון העבר מלמד כי התנהלות כאמור, באמצעות עורך דין מיומן, חוסכת לבעלי הנכס הרבה זמן ולא מעט כסף. משרדנו עומד לרשותך.
משרדנו עומד לרשותכם, ניתן לפנות בכל עניין רלוונטי בטלפון: 054-3199015